Düzce’de yaz aylarının girmesi ile birlikte hem trafik kazaları hem de ciddi şiddetli kavgalar ile aile içi şiddet olaylarında artış yaşanmaya başladı. Bu artışın sebebin ise sıcaklar olduğu düşünülürken, Uzman Psikolog Ersan Şimşek, sıcak havanın, suç oranının artmasına da neden olduğunu, şiddet eğilimi, öfke kontrolü zorluğunun sıcak hava ile orantılı olduğunu ve aynı nedenle depresyon ve panikatak artışı gözlemlendiğini söyledi.
Tüm yurtta olduğu gibi Düzce ve çevresinde de son yılların en sıcak ve nemli yaz ayları yaşanırken çoğu vatandaş sıcaktan dışarıda duramadığını hatta uyuyamadığından şikayet etmeye başladı. Bununla birlikte özellikle Düzce’de geçen yaz aylarına göre bu yaz aylarında trafik kazaları, şiddetli kavgalar ve aile içi şiddet olaylarında artış yaşanmaya başladı. Sıcak havanın vücuttaki su ve tuz dengesini bozarak psikolojik olarak insanları şiddete, agresif olmaya, anksiyete, panik atak ve dikkatsizliğe ittiği ortaya çıktı.
Dünya genelini etkisi altına alan sıcak hava dalgaları, küresel ortalamanın üzerinde en sıcak günlerin yaşanmasına yol açarken; Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Uzman Psikolog Ersan Şimşek, sıcaklıkların suç oranlarını artırabileceği ve depresyon, anksiyete ile kronik rahatsızlıkları tetikleyebileceği uyarısında bulundu.
ÖFKE DENETİMİ ZORLAŞIYOR
Uzman Psikolog Ersan Şimşek, “Yapılan bilimsel çalışmalar, sıcak hava dalgalarıyla akıl hastalıkları başta olmak üzere şiddet içeren suçlardaki artış arasında önemli bir ilişki olduğunu gösteriyor. Sıcak hava dalgasının yaşandığı günlerde öfke denetimi zorlaşıyor. Ani tepkilerde artış gözleniyor ve saldırgan davranışlar fazlalaşıyor. Sıcak hava dalgaları kalp yetmezliği, kalp krizi, beyin kanaması gibi hastalıkları tetikliyor” dedi.
GERGİNLİK NEDENİ
Uzman Psikolog Ersan Şimşek, ise sıcak havanın uyku düzenini bozduğunu, kaliteli bir uyku alamayan kişinin ertesi gün yorgun ve bitkin olduğunu vurgulayarak, “Kendi güçsüz ve halsiz hissettiği için de tahammülsüzlük, gerginlik gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Gergin ve tahammülsüz biri de ister isteme öfke atakları geçiriyor. Bu da bir nevi ufak suçlara eğilim göstermesine neden olabiliyor. Aynı zamanda yandaş hastalığı olan insanların da hastalıklarının kötüleşmesi söz konusu olabiliyor” diye konuştu.
ANKSİYETEYİ DE ETKİLİYOR
Şimşek, şu bilgileri verdi: “Sıcak hava ister istemez randımanlı nefes almayı etkiliyor. İyi nefes alamadığını düşünen kişi bu sefer kendini güvende hissetmiyor. Beraberinde ne oluyor? Bu randımanlı nefes alamama haliyle bir yerden sonra panik atak ortaya çıkabiliyor. Kişi daha gergin, anksiyeteli ve huzursuz hissediyor kendini. O yüzden sıcak hava depresyon başta olmak üzere hem duygu durumu hem de anksiyete bozukluklarının artışına sebebiyet veriyor.”
Uzman Psikolog Ersan Şimşek,, özellikle yandaş hastalıkları bulunanların gündüz saat 10:00 ile 16:00 arası dışarı çıkmamaları gerektiği uyarısında bulundu.
Editör:
D. Son Haber
Yorum Yap