Büyük Çerkes sürgününün 158. Yılını sessiz yürüyüş ile andılar

DüzceSonHaber

Büyük Çerkes sürgününün 158. Yılını sessiz yürüyüş ile andılar
21.05.2022 - 21:45
Kaynak: Haber Merkezi
3

Düzce Adige Kültür Derneği tarafından organize edilen etkinlikle Çerkes ve Abhazlar, 21 Mayıs 1864 büyük Çerkes sürgünü anmak için sessiz yürüyüş düzenlediler.

21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü ve soykırımı 158. yıl dönümünde anılıyor. Bu kapsamda Düzce Adige Kültür Derneği tarafından sessiz yürüyüş düzenlendi. Düzce’de ve çevre illerde yaşayan Kafkas Kökenli vatandaşlar Düzce’ye gelerek yürüyüşe katıldılar. Anıtpark’tan başlayan ve yaklaşık 1000 kişinin katıldığı yürüyüş Cedidiye Camii önünde son buldu.

Yürüyüş hakkında bilgiler veren Düzce Adige Kültür Derneği Başkanı Murat Seyok, “Düzce’de 1980’den bu yana böyle bir etkinlik yapmadık. Bu etkinlikler genelde büyük vilayetlerde oluyordu ama bu sene bunu Düzce’de yapmaya karar verdik. Büyük şehirlere gidemeyen insanlar var. Biz büyüklerimizi, gençlerimizi, annelerimizi bir araya getirip hem matemimizi analım istedik Hem bir arada olduğumuzu görmek istedik. 1864 yılına kadar Ruslarla yapılan 150 yıllık bir savaş var. Rusların sıcak sulara inme isteği var bizde Kafkaslarda buna set koyduk. Bugün aynı savaşlar Ukrayna ve Suriye’de de devam ediyor. Dev bir güce karşı kısıtlı nüfusla 200 yıla yakın savaş verildi ve Anadolu’ya gelindi. Bu bir sürgündü ve soykırımdı. Biz bunu dillendirmek istiyoruz. Rusya’dan vatandaşlık talep ediyoruz. Artık biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti asli vatandaşlarıyız. Biz renklerimizi, kültürlerimizi bu topraklarda sürdürmek istiyoruz. Ama topraklarla da bağlarımızı koparmak istemiyoruz” dedi.

Yürüyüş Cedidiye Camii’nde sürgünde hayatını kaybedenler ile şehitler anısına okutulan dualarla son buldu.


Editör: D. Son Haber