Çerkes olmadığı halde sürgünü anlatan muhteşem şarkıyı yazdı

DüzceSonHaber

Çerkes olmadığı halde sürgünü anlatan muhteşem şarkıyı yazdı
22.05.2022 - 02:01
Güncelleme 22.05.2022 - 02:16
Kaynak: Haber Merkezi
4

Bolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde Müzik Öğretmeni olarak görev yapan Müjde Sarıözen Doğan, kendsini gibi müzik öğretmeni olan aile dostu ve Kafkas kökenli Ebru Seyok’tan dinlediği hikayelerden edindiği duygularla muhteşem eser olan Sürgünün Gözyaşları isimli şarkıyı hem besteledi hem müziğini yaptı hemde düzenledi.

Dinlediği hikayelerini yüreğinde hissettiğini söyleyen Müjde Sarısözen Doğan “Bizim çok uzun yıllardır Ebru arkadaşımla birlikte aile dostluğumuz var. Bu aile dostluğu içerisinde gerçekten acı hikayeler dinledik. Bu hikayelerin sonucunda çıktı. Onları yürekten hissetmek, bu şarkının oluşmasını sağladı. Bu gibi şeylerin bir süresi yok. Bu anlık bir şey. Sözleri ile müziği ile o anda ortaya çıkan bir şeydi. Hissetmekle alakalı biraz. Ben piyanoda düzenlemesini yapmadan önce kendim seslendirdim ve telefona kaydettim. Ebru hocamın eşi Murat beye gönderdim. Gerçekten merakta ettim. Onların hislerini ve duygularını yansıtabildim mi? Ben kendim aslında çok hissederek yazdım. Murat bey bize döndüğünde gözleri dolmuştu. Hem o acıyı yaşamıştı hem de aynı duyguları paylaştığımız için mutlu olmuştu. Bende aynı duyguları yaşadım. Hem onların duygularını yansıtabilmenin hemde aynı acıyı yaşayabildiğimi bilmek bana mutluluk verdi” dedi.

HEM HÜZNÜ HEM UMUDU YANSITTI

Doğan, bestelediği şarkıda hem hüznü hem umudu yansıtmaya çalıştığını belirterek “Dünya tarihine baktığımızda insanlık acılarla dolu gerçekten. Birbirleri ile yarıştırmak mümkün değil. Gerçekten acı çok büyük ama bunun yanında da bir şekilde barışı ve umudu da ortaya koymamız gerekiyordu. O yüzden nakarat kısımlarında insanlığa doğru hep birlikte yürümeyi anlatmayı ifade etmeye çalıştım” ifadelerini kullandı.

DUYGULARI BU ŞEKİLDE İFADE EDEN TÜRKÇE SÖZLÜ BİR PARÇA DİNLEMEDİ

Aynı zamanda Kafkas kökenli olan ve Müjde Sarıözen Doğan’ın bestelediği şarkıyı seslendiren Ebru Seyok ise şarkıyı söylerken duygulandığını vurgulayarak “Müjde hocamla 20 yıla yakın bir arkadaşlığımız var. Kendisinin de dediği gibi bu süre içerisinde bir çok düğünümüze, cenazemize katıldılar. Hep içimizde olan insanlar. Bizim anlattıklarımızdan ve yaşadıklarımızdan çok etkilenmişlerdir. Ben Müjde’nin müzikal yeteneğinin inanılmaz boyutta olduğunu zaten biliyordum. Ama müziği ilk dinlediğimde inanın gözlerimden yaş geldi. Bizim 1864’te başlayan sürgünü bu şekilde duyguları ile ifade eden daha güzel Türkçe sözlü bir parça dinlemedim desem yeridir. Böylesine güzel bir parçayı bize hediye ettiği için kendisine bu anlamda çok teşekkür ediyorum” dedi.

İkili daha sonra parçanın nakarat bölümünü birlikte seslendirdiler.

 


Editör: D. Son Haber