Düzce’de gal arısıyla biyolojik mücadele başladı

DüzceSonHaber

Düzce’de gal arısıyla biyolojik mücadele başladı
24.06.2022 - 18:09
Kaynak: Haber Merkezi

 

Düzce Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Gal arısıyla biyolojik mücadele etmek ve gal arısı zararlısının üremesini engellemek için doğaya gal arısıyla beslenen Torymus Sinensis isimli böcekler bırakıldı.

Türkiye’de ilk olarak 2014 yılında Yalova ile Bursa bölgesinde görülen ve halk arasında katil arı olarak bilinen kestane gal arısı, geçen yıl yoğun olarak Düzce ormanlarında da görülmeye başlandı. Kestane ağaçlarının tomurcuklarına yumurta bırakarak çiçek açmasını engelleyen ve zamanla ağaçları tamamen kurumasına neden olan  arısıyla mücadele için Düzce Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gal arısıyla beslenen 'Torymus sinensis' adlı böcek kestane ağaçlarının dallarına bırakıldı.

Laboratuvar ortamında erkek ve dişi olarak çoğaltılan Torymus sinensisler sayesinde gal arısı zararlısının üremesi ve çoğalmasının önüne geçilmeye çalışılacak.  Çiftleştikten sonra yumurtalarını aynı yaprakların üzerine bırakacak 'Torymus sinensis'ler sayesinde gal arılarının yumurtaları yok olacak ve ağaçların verimi tekrar artacak.

 


Editör: D. Son Haber