Ekmek 2,5 lira oldu. Düzce'de halk ekmeğin zamanı gelmedi mi?

  • 20.09.2021 10:29

Sabahleyin komşum bakkala ekmek almak için oğluna 4,00TL verip 2 ekmek almaya göndermiş. Çocuk eve gelip baba bakkal ekmek 2,50 TL olmuş 1,00TL borcumuz var diyene kadar zamlardan çok etkilenmiyordum. Ama 2,50 olunca millet haklı dedi mühendis komşum.


Bugün Bolu’da bir fırıncı abiyi arayıp aklımdaki soruları sordum. Bolu’da Bolu Halk ekmek te ekmek 1,25TL.Bakkal Marketlerde ekmek  1,50TL yeni zam yapmışlar 1,75 TL olmuş. Fakat gelen zamlardan dolayı tekrar zam talebinde bulunacaklarmış? Ekmek üreten abimiz zarar etmediklerini ama elektirik, doğalgaz ve una gelen zamlardan dolayı artık para kazanamadıklarını fakat zararda etmediğini söyledi. Ama borcumuz artıyor.2021 yılında iki aracı kaza dolayısı ile 30bin TL masrafı olmuş. Bir yayaya aracı çalıştırdığı eleman çarptığı için 45bin TL tazminat ödemiş.Bu nedenlerden dolayı ciddi bir rakam ödeme yapmış. Eleman hırsızılıkları olmuş  personel tazminatları olmuş bunları anlatıyor.
Fakat neden ise Düzce’de Ekmek Bolu’dan Adapazarı’ndan Kocaeli’nden hatta Ankara’dan bile pahalı. Gramajlar farklılık göstere bilir. Düzce’de ekmek 220 gr Bolu’da 230gr .Ankara’da 200gr.Bu konuda devlet vatandaşına ucuz ekmek yedirmek için acilen kolları sıvamalı.


*Ekmek üreticilerine faturalarına devlet vergi ötv vb indirim yaparak ekmek üretiminde elektiriği uygun vermeli.


*Doğal gazda ekmek üreticilerine ürettikleri ekmek başına destekler verilmeli.
*Belediyeler gerekirse şu an ekmeği 2,00TL alıp 2,50TL satan esnaf için şöyle demeli.5 Lt Ayçiçek yağını 69,00TL ye alıp 69,50TL ye satıyorsun 50 KR kazanıyorsun. Ekmek üreticilerinden ekmek alarak al sana 1,75TL 2,00TL satabilmesi için ekmek satış noktaları açmalı. Ve suyu ekmek üreticilerine belli bir tonaja kadar çok uygun vermeli. 
*Ekmek üreticilerine araçları için uygun mazot desteği , ve ÖTV si düşük araç temini yaparak ekmek üreticisini desteklemeli.

*Devlet ekmek üreticisine eleman sigorta indirimi yapmalı veya elaman desteği sunmalıdır.

Kesinlikle Belediyelerin fırın kurarak Bolu’daki halk ekmek gibi 1,25 TL den ekmek satmasına ve yılda 1,5Milyar zarar ettirilmesine buraların kullanılmasına karşıyım. Köyde evinde ekmek yapan Ayşe teyzenin ne sucu var. Bu zarar maliyetini ve arpalık gibi kullanılarak zararın millete yüklenmesine İstanbul Halk ekmekğin Arda’ya transfer edilmesi için milyonlarca lira ödemesine şiddetle karşıyım.

800gr Bisküvi 6,00TL 4x200GR:800gr  4 ekmek 10,00TL burada bir yanlışlık var.

Bağıra bağıra söylüyoruz.2023 seçimlere giderken ekmek çarpmasın. Düzce olarak ekmeği bölge illerinden tamamından daha pahalı yememizi gerektiren nasıl bir yapılaşma var bunu da bilmek istiyoruz. Fırıncılar Düzce’de Türkiye’deki en pahalı ekmeği satmak için izin alırken bunu kıracak Halk Ekmek fabrikasını belediyenin açıp bu gidişe bir dur demesinin zamanı gelmedi mi?

5 nüfuslu bir ailenin günlük ekmek tüketimi ortalama 8-10 adet.8 adet ekmek 20TL.Ayda 600TL.

Bu çoğu aile için az bir rakam değil.

Yada asgari ücret derhal acilen 4500-5000 TL yapılmalı. Zengin biraz elini cebine atmalı.
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.