Ferrero frene bastı birde el frenini çekip buraya kadar derse

  • 26.09.2021 11:26

Düzce’deki aracı fındık  tüccarlarının önü dikkat ederseniz fındık dolu. Depolar fındık dolu. Vatandaş daha tarladan çıkamadı. Yığılca, Akçakoca ve Esma Hanım yöresi halen fındık topluyor. Vatandaş soba yanlarında evlerin odalarında fındık kurutuyor. 

Fakat bugün parça fındık getiren bir köylüye fındık tüccarı 22,50 fiyat verip birde abi alan yok elimiz fındık dolu. Size verdiğim fiyat çok iyi deyince vatandaş gidince ne olacak bu fındıkçının hali deyince tekel alıcı Ferrero alımı yapmaz ise işler çok karışık diyor tüccar.

Çok acil devlet destekli Fındık Üretici Entegre Tesis ve Depoları kurulmaz ise fındıkçıyı çok büyük sıkıntılar bekliyor.1000 tane fındık üreticisi bir araya gelip bir Kosgep Projesi ile nem oranı düşük bir yerde büyük silolar halinde fındık depoları kurup bu fındığı entegre olarak bir ürün çeşidine dönüştüremez ise halimiz perişan.

Niye Düzce’de gıda depoculuğu yapılamıyor. 

http://cografyaharita.com/haritalarim/2cturkiye-nispi-nem-haritasi.png

Burada en fazla yağış alan bölge ve yüksek nem dolayısı ile maalesef bölgemizde ürün depoculuğu çok verimli olmayabilir. Bu nedenle nem oranları düşük olan Ankara veya Manisa bölgesine bir depo ve entegre firma kurarak Torku gibi bir fındık markası oluşturup Dünya’ya fındık ve ürünleri ihraç etmeyi hedefleyen oluşumlara ihtiyaç vardır.

Aksi takdirde dünyanın her yerinde üretilen ayçekirdeği 2 dolar fındık 2,5 dolar buradan çıkmak lazım. Ferrero frene bastığı zaman piyasa bu şekilde düşünce el frenini çekerse alternatif maalesef yok. Devlet ne kadar alabilir.

Devlet desteği bir yere kadar.Serbest piyasada satıcı tekeli oluyor fındıkta alıcı tekeli oluyor. Ekonomi hocalarına ve  kitaplarına tez olacak bir durum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.