RAKI, MEZE VE KIBRIS

  • 16.12.2021 11:12

Rakı güzellemesiyle TÜİK eleştirisi yapan Sözcü yazarı Yılmaz Özdil hızını alamadı ve Rumlara Kıbrıs'ı vermeye kalktı.

 Özdil "Rumlar öyle meze yapar ki kardeşim, helali hoş olsun, Kıbrıs'ı veresin gelir!" yazısıyla sosyal medyada tepki çekti.

Hayatında rakı içmemiş birisi olarak gençliğinde kusurlar işleyerek arpa suyunun tadına bakmış birisi olarak bunları yazıyorum.

Mersin’den bir dostumu arayıp halını hatırını sorup ben anlamam ama bu mezelerde neler vardır dedim. İbrahim abi alkollü mekanlar da çalışmış birisi olduğu için saydı döktü.

Rakı mezeleri kültürümüzde çok ayrıdır. Rakı sofrası adabı diye bir şey varmış.

Rakıyı diğer içkilerden ayıran en büyük şey yalnız başına ve mezesiz içilmediğidir, rakı sofrası kültürüyle diğerlerinden ayrılırmış.

Kendisi Adıyamanlı aslen alevi bir ailenin evladı olarak mekanlarda çok şey gördük. Muzaffer’im dedi.

Kurdun dişine kan değdi mi doymak bilmez. Cepte ne varsa mangır suyunu çekene kadar Kredi kartında ne limit varsa hatta senet bile imzalarlar. Hatta arabasının anahtarını bırakıp yarın getirip parasını taksi ile gideni gördük.

Buna bölgesel farklılıklar ve damak tadı da katılır. Aslında rakının yanına saatler süren hazırlık yapmaya gerek yoktur, kolay temin edilebilen yiyecekler daha makbuldür yerfıstığı, mevsimine göre kavun, şeftali, karpuz. Ucuz bir peynir.

Deniz börülcesi ,radika otu. Patlıcan ve biber közlemeleri. Kaşık kaşık cacık lezzeti. Şevketi Bostan Salatası. İzmir'in paşasını unutmak olmaz... ...Gaziantep, Hatay'ın babagannuşu varsa of anam of muş.

Humus ,acı sos, domates salatası, muhammara ismini dahi bilmediğim mezeler varmış.

 Emek verilerek hazırlanan sofranın keyfi de bir başkaymış.

Ama sofrayı kurmadan yine de rakının yanında ne gider diye de arada düşünürmüşüz. Akşam sefası için sabahtan düşünmeye başlanırmış.

Rakı mezelerinden hiç olmazsa bir ikisinin mutlaka masada yer alması lazım. Çünkü rakının keyfi mezeleri sayesinde çıkar. Aslında mezenin varlığı, rakının yavaş yavaş içilmesini sağladığı için önemliymiş.

''Rakı üzümün kemale ermesiymiş hem de ne kemal diyerek bitirdi.

Fakat son zamanların haberi sahte rakı üretimi çok ve insanlarımız maalesef ölüyorlar dedi.

Peki İstifno otu, Saganaki mezesi , Ahtapot salatası, Babagannuş mezesi  bu Rum mezelerine Kıbrıs verilir mi? diye sordum.

Muzaffer’im, Organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden mimar, yazar ve gazeteci Aydın Boysan, Türkiye'de "rakı" denince akla gelen ilk isimlerdendi. Boysan, meyhane masasında "planlı, programlı ciddi işlerin konuşulamayacağını" söylemişti. Boysan, sözlerine "Geyik muhabbeti yapılır, memleket kurtarılır, anılar tazelenir, dedikodu yapılır" diye devam ederdi.

Kıbrıs verilir diyen zarhoş ta olsa o rakı içmemiştir. Memleket kurtarılır memleket satılmaz. Onun mezelerinde de Rum mezesi yoktur.

Sahte rakı dahi içmemiştir. Köpek öldüren şarabından tatmıştır. Mezesi de olsa olsa ..ok yemiştir dedi.

Onu da köpek öldüren temizlemez. Ancak toprak temizler pisliği birde hainleri dedi.

Ve mevzuyu kapattık..

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.