Piyasa vurgunu devam ediyor

  • 21.02.2022 11:03

Bu bir ihbardır şeklinde başlayan perakende satış fişleri ortalıklarda dolaşmaya devam ediyor.

Her şeyi devletten bekleyen vatandaş marketler  zaten vergi vermiyorlardı. Şimdi devletten alacaklı olacaklar diyor.

Yıllardır devlete vergi vermemek için devamlı oluşan KDV’lerden şube açarak 10binlerce şubeye ulaşan zincir marketlerde gerçekten durum vahim.

Vahametin boyutu şu. Yerel market ve bakkal kalmadı. Cola 2,5 bakkalın alışı 12,00TL satışı 15,00TL fakat bu zincir marketlerin tamamında bu ürün 11,50TL.

Yani bakkalın aldığı fiyatın altına bu firmalar ürün satmaktalar. Bakkallar odası başkanları bugünlerde 4-5 dönem seçilip günlerini gün ederken bakkal can çekişmeye devam ediyor.

Fakat esas sıkıntı bu firmaların ucuz satması değil 5 firmanın ortak hareket etmeleri.

Bu 5 market firmasında 400 kalem ana gıda ve temizlik maddeleri  PL markaları farklı dahi olsa üreticileri aynı fiyatlar aynı.

Burada esas problem ürünlerin üzerinde fiyat yazmalı deniyor ya bakkalın sattığı Sütaş süt ürünlerinin üzerinde fiyatları yazıyor. Süt 8,95 TL. KDV düştükten sonrada Sütaş firması KDV yi %1 e düşürmesine rağmen bakkala geliş fiyatını aynı tutarak KDV indirimini iç etmiştir. Bakkala 10+%8 kdv den 10,80kuruşa gelen yoğurt 10,69+%1kdv ile yine 10,80 gelmeye devam ediyor. Bakkal ne yapsın. Marketçi ne yapsın.

Vatandaş ile bakkal marketçi karşı karşıya kalmış durumda.

Türkiye’nin en büyük problemi kayıt dışı ekonomi .İstoç,gimat büyük toptancı sitelerinde koca koca firmalar faturasız fişsiz kredi kartsız nakit al gülüm ver gülüm ticaret yapıp vergi vermeden zenginliklerine zenginlik katmaya devam ediyorlar.

Birde bu firmalar ihracat yapıyoruz diyerek KDV iadesi alıyorlar devletten.

Devlet derhal KDV indiriminden vaz geçmeli çünkü bu marketler KDV indiriminden vaz geçmedikleri gibi karlılıklarının KDV sinide düşmesi nedeniyle daha fazla kazanmaya devam edecekler.

Devlet KDV yi tek oran olan %10 çekip sabit KDV alıp bu KDV desteğini alıp gelir düzeyi düşük olan vatandaşa ucuz elektrik olarak desteklemeli.

Yoksa istedikleri fiyata malı alıp istedikleri fiyata malı satıp delikli kuruş vergi ödemeden çığ gibi büyüyerek ne bakkal ne kırtasiyeci, ne nalbur küçük esnafı bitiren bu kartel kırılmalıdır.

Market yasası ve bunun yanında hal yasası acılan çıkarılmalıdır.

Yoksa gelecekte bu 5 market iktidarları belirlemede veya siyasette söz sahibi olmada vakıf sendika vb sivil toplum kuruluşlarından daha etkin olacaklar.

İstediğiniz kadar bu beş firmaya İŞKUR üzerinden iş başı eğitim programı  eliyle personel desteği verin ,istediğiniz kadar poşet desteği verin(bu arada poşet yasası bu 5 market istediği için çıktı) bu firmaları doyuramazsınız..

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.