SEÇİM OLUR ERDOĞAN KAZANIR..

  • 1.06.2023 12:40

 

İngiliz efsane futbolcu Garry Lineker'in meşhur "Futbol basit bir oyundur. 22 kişi 90 dakika bir topu kovalar ve sonunda hep Almanlar kazanır" sözü bu son dünya kupasında tutmadı.

"Türkiye'de seçimler çok sayıda adayın yarıştığı ve sonunda Erdoğan'ın kazandığı bir oyundur" diye günümüze uyarlanabilir mi orası tartışmalı.

Ama bu seçimde tuttu. Hatta Düzce’nin önde gelen bir CHP li büyüğümüz.

‘’İmamoğlu’da gelse yeniliriz..Biz kazanmak nedir bilmiyoruz. Unuttuk. Lanetliyiz sanki.’’dedi.

Ancak sonuçlara göre memleketin siyasi manzarası artık ortada.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, politik zaferlerine bir yenisini daha ekleyip 5 yıl daha Külliyede Cumhurbaşkanı makamında kaldı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un ifadesiyle Türkiye yola "12. cumhurbaşkanı" ile devam edecek.

Yüksek Seçim Kurulu, gayriresmi sonuçları açıklamadan önce başta Azerbaycan ve Macaristan olmak üzere çeşitli ülkelerden Erdoğan'a tebrik mesajları gelmişti bile.

Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara'ya geçmeden önce İstanbul Kısıklı'da yaptığı konuşmada "Hepsi ardı ardına arıyorlar. Ve diyorlar ki; 'Gerekirse ilan edin, davet edin, hemen şimdi de geliriz' diyorlar" sözleriyle seçim galibiyetinin tasdikine işaret etti.

Saatler ilerledi, Erdoğan'ın dünya liderleri nezdindeki onay yelpazesi genişledi.

Öyle ki; arasının limoni olduğu mevcut ABD Başkanı Joe Biden ve eski ABD Başkanı Donald Trump da kendisini tebrik eden siyasiler arasına katıldı.

 

2019 aralık ayında "Erdoğan'ı devirmek için muhalefeti desteklemek gerekir" diyen Biden, bu kez hem de tatil zamanı olmasına rağmen Twitter'dan "NATO müttefikleri olarak ikili meseleler ve küresel zorluklarda birlikte çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum" mesajı verdi.

Yine 2019'da Barış Pınarı Harekatı'nın başladığı gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Suriye'nin kuzeydoğusuyla ilgili anlaşma çağrısını "Aptallık etme, gel anlaşalım, seni sonra arayacağım" diyen Trump da bugün "Erdoğan, Türkiye'yi daha büyük bir önem ve saygınlık seviyesine yükseltti" diyor.

1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde kullandığı "Tamam inşallah" sloganını 28 yıl sonra raftan indirip 2023 seçim yolunda yeniden tedavüle sokan Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi kariyerinde sadece Beyoğlu belediye başkanı adayı olduğu 1989 yerel seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti Adayı Hüseyin Aslan'a yenilmişti.

Erdoğan, 1994 yerel seçimlerinden itibaren girdiği genel, yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tümünü kazanmıştı.

‘’Adam kazandı’’ dan ‘’Kazanan adama’’ hatta ‘’kaybetmeyen adama’’ evrildi.

2002'de en yakın rakibine/partiye yüzde 14,9, 2007'de yüzde 25,9, 2011'de 23,9, 2014'te yüzde 13,35, Haziran 2015'te yüzde 15,9, kasım 2015'te yüzde 24.2, 2018 genel seçiminde yüzde 19,9, cumhurbaşkanlığı seçiminde ise yüzde 21,59 fark attı.

2007 ve 2010'daki Anayasa Değişikliği Referandumları'nda halktan istediği "Evet" yanıtını aldı.

2019'daki yerel seçimlerde İstanbul ve Ankara'yı yıllar sonra muhalefete kaptıran Erdoğan, bu seçimde iki tartışmalı başlığa bir anlamda nokta koymuşa benziyor.

Bir; "Ekonomideki endişe verici gidişata rağmen yerini koruyamaz ve kaybeder" söylemi.

İki; sayısız kez sınanıp doğrulanan "İstanbul'u kazanan Türkiye'yi de alır" hipotezinin bu seçimle birlikte artık çürümesi kaybetmedi.Bunu en iyi bilen Recep Tayyip Erdoğan seçim akşamı İstanbul’u işaret etti.

Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni seçim hedefini de İstanbul üzerinden şekillendirmeyi ihmal etmedi.

Öyleyse durmak yok deyip bismillah diyen bir liderin defterinde galiba kaybetmek yok..

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.